Aubergine met karnemelksaus

Dit is een super voorgerecht voor een Midden-Oosters diner of een geweldig gerecht voor op een tafel vol met heerlijke mezze. Dat is wat mij betreft één groot feest!
Het gerecht valt in de categorie ‘smart cooking’ want je kunt alles van te voren maken zodat je alleen nog maar aan het eind de schaal hoeft op te maken.

Ingrediënten
Voor 4 personen

2 grote aubergines
5 el olijfolie
1 1/2 tl (citroen)tijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
1 verse granaatappel of een verpakking granaatappelpitjes
1 tl za’atar (Midden-Oosters kruidenmengsel – verkrijgbaar bij een toko of groente speciaalzaak bv Exotenhof in Den Haag)
zeezout en zwarte peper

Karnemelksaus
1,4 dl karnemelk
100 g Griekse yoghurt
1 1/2 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
1 kleine teen knoflook, gekneusd
een snufje zeezout

Bereiding
Verhit de oven tot 200 graden. Snijd de aubergines overlangs doormidden en snijd ook midden door het groene steeltje (het steeltje is alleen om naar te kijken, eet het niet). Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met olijfolie – en blijf ze bestrijken totdat het vruchtvlees alle olie heeft opgezogen. Bestrooi ze met tijmblaadjes en een beetje zout en peper. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak in de tussentijd de granaatappel en de saus klaar. Snijd de granaatappel horizontaal doormidden. Houd de ene helft boven een kom met de snijkant naar de handpalm gericht en sla met de steel van een houten pollepel zachtjes tegen de schil. Blijf met toenemende kracht slaan tot de pitten loslaten en de pitten tussen je vingers door in de kom vallen. Zeef de pitten als beide granaatappelhelften leeg zijn om stukjes wit vel of vlies eruit te halen.

Klop voor de saus simpelweg alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet hem tot gebruik in de ijskast.

Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt. Bestrooi ze met za’atar en flink wat granaatappelpitten en garneer met de citroentijm. Maak het gerecht af met wat olijfolie.

Enjoy!

Dit recept + beeld komt uit ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi.