Citroen orzo met tomaatjes uit de oven

Orzo is een pastasoort en wordt veel gebruikt in de Griekse en Turkse keuken. Het lijkt op rijst qua vorm en wordt ook wel riso genoemd. Je bereidt het net zoals een risotto, maar dan sneller. Dit recept is lekker fris door de citroen, wat goed samengaat met de nootachtige orzo. Heerlijke Mediterraanse smaken bij elkaar met de zoete tomaten, feta, olijven, citroen en rucola.

Voor 4 personen
1 knoflookteen – fijn gesneden
6 tomaten (of meer) – in 4-en gesneden
4 handjes rucola
Feta – gebrokkeld
2 citroenen
4 el groene olijven – zonder pit, grof gehakt
Extra vierge olijfolie
2 el balsamico azijn
Snufje chili vlokken
1 tl gedroogde oregano
Zeezout en peper
Orzo – 200 gram
625 ml water
Optioneel:
Boter

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaten in 4-en, in partjes. Snijd de citroen in plakken. Hak de knoflook fijn en de olijven grof.

Leg de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zout, peper en oregano. De tomaten gaan in de oven voor 15 minuten totdat ze geroosterd zijn. Ook afhankelijk van hoe je ze wilt hebben.

In de tussentijd maak je de dressing. 6 el olijfolie, 2 el balsamico azijn, 2 el citroensap, zout, peper en een snufje chili vlokken. Meng alles door elkaar. Als je dressing over hebt, dan is dit ook een lekkere dressing voor over een salade.

Zet daarna een grote koekenpan op middelmatig vuur met een flinke scheut olijfolie en/of boter. Bak de citroen plakken aan (beide kanten), de olie is nu heerlijk citroen geurend. Haal de citroen plakken eruit en zet ze apart. Doe de fijngehakte knoflook en de orzo in de pan in de citroen olie, hussel 2-3 minuten om. Voeg het water en 2 eetlepels citroensap toe, roer af en toe tot het water is opgelost en de orzo al dente is. Ongeveer 8-10 minuten. Voeg aan het eind de fijngehakte olijven toe. Roer ze er doorheen.

Nu maak je de borden op. Een bergje orzo, oventomaatjes erbij, handje rucola en brokkel de feta op het bord. Dressing (naar wens) over het geheel en de citroenplakjes voor de sier.

Enjoy!