Erwtensoep

Snert is always a good idea!
Met zijn allen aan tafel met een kom warme erwtensoep, dat vind ik heerlijk aan de herfst/winter. Vaak is het traditionele, Oer-Hollandse erwtensoep recept erg machtig en nogal vet.

Ik deel graag met jullie mijn recept voor een gezondere, lichtere variant. Deze snert is vega – als je de rookworst aan het eind weglaat. Eigenlijk eten we deze stiekem het hele jaar door.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 ui fijngehakt
300 gram spliterwten
1 prei in ringen gesneden
3 biologische groente bouillonblokjes + 1 ½ liter water (wellicht meer nodig)
4 gedroogde laurierblaadjes
½ knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
bosje selderij blad
peper
extra vierge olijfolie

Bereiding
Fruit de ui aan in 1 el olijfolie totdat de ui glazig is. Voeg de afgespoelde spliterwten toe met de groentebouillon. Verkruimel de laurierblaadjes door de bouillon heen. Doe er wat vers gemalen zwarte peper bij. Breng het water aan de kook. Na ongeveer 15 minuten voeg je de prei-ringen toe. Als de spliterwten uit elkaar vallen, dan voeg je de knolselderij toe. Deze kook je mee voor ongeveer 10 minuten, totdat ook deze gaar zijn.

Erwtensoep is een stevige soep, zonodig voeg je nog wat water toe als het te dik wordt. Op het laatst doe je er de selderijblad bij en dan pureer je de soep tot de substantie dat je zelf wenst. Ik doe het meestal vrij fijn voor de kindjes. Voor de liefhebber doe ik er nog slagersrookworst bij in kleine blokjes.

Deze soep is een grote hit bij ons thuis.

Enjoy!