Miso zalm met ‘smacked’ komkommer, taugé en kool

Ik heb afgelopen jaren koken met misopasta ontdekt. Miso dressing voor salades, miso in de marinade… Het is zo rijk aan smaak! Echt een topingrediënt om je gerecht een boost te geven en bovendien spannend voor je smaakpapillen.

Miso is een op natuurlijke wijze Japans gefermenteerde sojabonenpasta. Het heeft een beetje een aparte, zoute en zurige smaak. Het is een echte umami-bom! Naast zoet, zuur, zout en bitter is er nog de 5e smaak van ‘heerlijkheid’: umami.

Ik houd van de Aziatische keuken en dit is wat mij betreft een recept waarbij die typische smaken kloppen, maar niet al te ingewikkeld is. Ideaal voor een etentje, want je kunt veel van te voren bereiden. Miso en zalm is een top-combi.

Ingrediënten
Voor 4 personen

4 zalm filets zonder vel

Marinade
2 el misopasta
1 el rijstazijn
2 el sojasaus
2 tl sesamolie
2 lente-ui, in dunne ringetjes

Salade
1 komkommer
50 ml rijstazijn
2 tl kristalsuiker
½ Chinese kool, dungesneden of voorgesneden witte kool
100 g taugé
3 el sesamzaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
Leg de komkommer op een snijplank en sla er op los met een deegroller of iets dergelijks. Snijd de komkommer open, verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in dunne staafjes. Mix 50 ml rijstazijn met 2 tl suiker in een kom totdat de suiker opgelost is. Voeg de taugé en kool bij de komkommer en hussel de rijstazijn erover heen. Laat het minimaal 10 minuten en maximaal 8 uur intrekken. Hussel af en toe.

Mix alle ingrediënten van de marinade door elkaar, inclusief de lente-ui ringen. Marineer de zalmfilets in de marinade, minimaal 30 minuten en maximaal 2 uur. Bewaar in de ijskast in een ovenschaal.

Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan. Let op: ze verbranden snel.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de zalm filets (haal de restantjes marinade weg) in de oven voor 10 minuten. Zo is de zalm nog vrij rauw van binnen, daar houd ik van, het kan langer, maar let erop dat de marinade dan niet teveel aanbrandt. 

Serveer de zalmfilets met de komkommer salade (besprenkel eerst met geroosterde sesamzaadjes) en eventueel met (bruine) rijst.

Enjoy!

Dit recept komt uit EAT.LIVE.GO. – Fresh Food Fast van Donal Skehan.