My Kitchen Hero #2: Yotam Ottolenghi

Zoals Jamie Oliver voor een ware food revolution heeft gezorgd, zo heeft Yotam Ottolenghi koken met groenten naar een hoger niveau getild. He sexed up vegetables… Wow, wat Ottolenghi allemaal kan met groenten, peulvruchten en granen – ge-wel-dig! Ironisch: hij werd bekend als ‘De nieuwe vegetariër’ terwijl hij zelf helemaal niet vegetarisch is. Hij is vooral beroemd om zijn vaak frisse, originele salades. Hij deelt met ons gerechten uit de verschillende keukens van Israël en Palestina waar hij en zijn co-auteur Sami Tamimi zijn opgegroeid. Toevallig is de Midden-Oosterse keuken één van mijn favoriete keukens…

Laat je niet afschrikken door de soms ietwat bewerkelijke recepten, vaak met ingrediënten waarvan je je afvraagt waar je die nou weer vandaan moet halen. Je hebt meer in je voorraadkast dan je denkt en haal dat ene kruid bij die ene speciaalzaak toch een keer in huis, daar heb je vast veel vaker plezier van.

Voor mij is het één groot feest om familie en vrienden over de vloer te hebben en dan een volle tafel met allerlei Ottolenghi gerechten erop. Wat ’n kleuren en geuren! Zulke bijzondere smaken.
Mijn vader heeft een aversie tegen bloemkool en associeert het met overgare bloemkoolroosjes in kaassaus uit zijn jeugd. Nou, hij heeft wel 3 x opgeschept van een Ottolenghi bloemkool salade laatst. Met geroosterde bloemkool, rauwe bloemkool en o.a. pistachenoten – zo’n frisse, elegante salade.

Ik zal met jullie 3 gerechten delen, die niet al te bewerkelijk zijn. Echt waar. Super spannend en smaakvol.

Mijn favoriete kookboeken:

  • Plenty
  • Simple

Mijn Top 3 gerechten van Yotam Ottolenghi van dit moment zijn: