Paddenstoelen & walnoten pastasaus

Deze pasta is echt zo’n typisch herfst gerecht voor mij. Een hartverwarmende kom met comfort-food. Een pasta bolo maar dan vega en verrukkelijk!
Ik kook graag met paddenstoelen in de herfst. De toevoeging van de walnoten maakt het nog herfstiger.

Voor 4 personen en nog wat extra…

Ingrediënten
15 g gedroogde porcini paddenstoelen
100 g walnoten
1 ui – fijn gesneden
2 knoflooktenen – fijn gesneden
2 selderij stengels – fijn gesneden
400 g kastanje champignons – in plakken gesneden
1 rode paprika – fijn gesneden
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
1 x 400 g tomatenblokes in blik
1 el tomatenpuree
2 el tamari/sojasaus
1-2 el nutritional yeast als je vegan wil koken – ik gebruik hier Parmezaanse kaas voor in de plaats
4 porties pasta (75 g p.p.) – spaghetti of linguine
Zeezout en peper
Extra vierge olijfolie
Handje verse, platte peterselie – fijngehakt – als garnering.

Bereiding
Start met het weken van de porcini. Leg ze in een kommetje en giet er heet water overheen. Laat ze 20 minuten rusten. Giet ze af, maar bewaar het vocht! Snijd ze in kleinere reepjes.
Terwijl de porcini aan het weken is, rooster je de walnoten in een koekenpan totdat ze goudbruin worden, ongeveer 5 min. op middelmatig vuur. Zet deze apart.
Gebruik dezelfde pan en verhit een scheut olijfolie, hierin fruit je de ui, knoflook en selderij met een beetje zout voor 5-10 minuten.
Voeg de kastanje champignons en paprika blokjes toe met de tijm, oregano en rozemarijn. Verse peper erbij en bak voor nog 5 minuten.
Hierna voeg je de tomatenblokjes, tomatenpuree, tamari en porcini met zijn vocht. Laat het 10-15 minuten sudderen. Je wilt dat de saus lekker donkerrood wordt en wat inkookt. Roer er aan het eind de walnoten en de Parmezaanse kaas toe.
Terwijl de saus indikt, kook je de pasta. Giet af en roer er een lekkere olijfolie doorheen. Serveer met de saus en top af met peterselie. Zet een blok Parmezaanse kaas, de pepermolen en olijfolie op tafel, zodat je extra kan nemen.

Enjoy!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Quick & Easy’ van deliciously ella.