Rauwe tonijn met avocado, zeekraal, radijs, gebakken uitjes en een miso dressing

Ik ben fan van de Aziatische keuken, vooral door de vele smaaksensaties – fris, zuur en pittig.

Als je eenmaal alle basisingrediënten in huis hebt zoals sojasaus, rijstazijn, sesamolie, misopasta, dan kun je veel kanten op met gerechten. Deze salade met rauwe tonijn serveer je met een misodressing. Miso – een op natuurlijke wijze Japans gefermenteerde sojabonenpasta – is een heerlijke en krachtige smaakmaker voor dressings. De tonijn gaat geweldig samen met de avocado, knapperige radijsjes en gebakken uitjes. De zeekraal geeft het een ziltige kick en de rode peper een pittige bite. Ideaal als zomers gerecht!

Voor 4 personen

Ingrediënten
200 gram rauwe tonijn
1 rijpe avocado
100 g zeekraal
2 el gebakken uitjes
2 vellen zeewier (nori vellen), in reepjes
8 radijsjes
1 ½ limoen
1 el miso pasta
1 el sojasaus
2 el sesamolie
2 el rijstazijn
1 rode peper

Bereiding

Snijd de tonijnmoot in blokjes. Klop een dressing van de sap van een limoen, misopasta, sojasaus, sesamolie en rijstazijn. Snijd de andere helft van de limoen in 4 partjes. Snijd de rode peper in dunnen ringen.

Breng een flinke bodem water aan de kook en blancheer de zeekraal 1 minuut. Spoel ze koud af in een vergiet onder de kraan. Laat uitlekken. Snijd de avocado in de lengte door tot op de pit, haal de helften uit elkaar en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees overdwars in plakjes en daarna weer overdwars in blokjes. Haal de avocadoblokjes uit de schil. Snijd de radijsjes in dunne plakken.

Mix de avocadoblokjes, zeekraal, radijsjes en tonijn met de dressing. Zet apart. Knip de norivellen in reepjes.

Op het laatste moment verdeel je de salade over de borden en strooi je de zeewier en gebakken uitjes over de salade heen. Serveer eventueel met dungesneden rode peper en een limoenpartje.

Enjoy!

Het koraal blauw bord is van Catchii – wat ‘n kleur, prachtig.

Avocado – rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Goed voor de ogen en de huid. Avocado helpt ontstekingen te voorkomen en verminderen. Dat je er dik van wordt, is echt een fabel. Een avocado bevat juist goede vetten die energie geven.

Zeekraal – rijk aan mineralen als natrium, calcium, magnesium en jodium. Steeds meer mensen met een westers voedingspatroon krijgen te weinig jodium binnen.

Zeewier (nori) – heeft een goede werking op de schildklier. Deze alg bevat ijzer en eiwitten (zeer geschikt voor vegetariërs). Door het calcium is het ook goed voor botten en spieren. Rijk aan vitamine A, B en C, jodium, magnesium, zink en vezels.

Rode peper – bevat veel vitamine A en C. Een krachtige anti-oxidant en geeft je immuunsysteem een boost. Anti-oxidanten voorkomen dat het lichaam wordt beschadigd door vrije radicalen.