Salade Nicoise

Het bereiden van deze goed gevulde salade is niet echt koken, meer ‘choppen’ en ‘bouwen’. Het zijn allemaal lagen. Salade Niçoise hussel je niet, maar serveer je parten van, dan heb je van alles wat. Ik doe er dan ook niet de vinaigrette meteen op, maar zet die ernaast om zelf de hoeveelheid te bepalen en anders wordt de sla al ‘soggy’. 

Ingrediënten – 4 personen
150 gr sla melange naar keuze
Handje haricot verts – gekookt (al dente)
Handje krieltjes met schil – gekookt
1/2 rode paprika in halve reepjes gesneden
10 cherry tomaatjes – gehalveerd
1/2 rode ui in ringen gesneden
Zwarte olijven of taggiasche olijfjes – zonder pit
Blik tonijn
Ansjovisfilets – naar wens
4 hard gekookte eieren 

Begin met de sla en verspreid de rest van de ingrediënten over de slabak in laagjes. Eindig met de tonijn, ansjovis en gehalveerde eieren. Serveer de vinaigrette ernaast.

Het geheim van een goede vinaigrette is de juiste verhoudingen. Never change a winning team.

Vinaigrette:
1 tl Dijon mosterd
1 el rode wijnazijn
3 el extra vierge olijfolie
Zeezout en peper

Roer alles door elkaar. Als ik de vinaigrette van te voren maak in een weckpot, dan leg ik er een gehalveerde, geschilde knoflookteen in – alleen voor de smaak – haal ‘m eruit voor gebruik – het geeft een extra bite. 

Pas naar verhouding aan voor de gewenste hoeveelheid.

Serveer met stokbrood en een geitenkaas dipje. Enjoy!