Spaghetti alla puttanesca

Dit is echt een kitchen classic bij ons thuis, dit at ik al als kind. Mijn moeder heeft het in Italië leren maken van een ‘nonna’ toen ze in Milan woonde. Ik heb altijd deze ingrediënten in huis zodat ik wanneer ik wil een pasta puttanesca kan maken voor familie en vrienden. De truc zit er in het lang laten pruttelen van de saus, totdat het een donkerrode kleur heeft en daardoor krachtig en zoet smaakt.
Mijn lievelingsgerecht aller tijden.

Ingrediënten voor 2 personen

(Spelt of volkoren) spaghetti (75-100 gram per persoon)
1 blik bio gepelde tomaten (blokjes)
4 ansjovis filets
1 grote knoflookteen
1 el kappertjes
1 el (taggische) olijven
Extra vierge olijfolie
Zeezout en peper

Hak de ansjovis, kappertjes, knoflook en olijven grof. Zet een keramische pan op laag vuur met een flinke scheut olijfolie en de mix van ansjovis, kappertjes, knoflook en olijven. Fruit deze 2-3 minuten aan en voeg dan de tomaten erbij. Doe er een flinke hoeveelheid verse peper bij. Strooi er geen zout in, de saus is al zout van smaak door de ansjovis. De saus mag dan op laag vuur lang pruttelen onder vaak roeren, het liefst minimaal 45 minuten totdat de tomatensaus lekker ingekookt en zoet is geworden. Het heeft dan een donkerrode kleur.

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Spaghetti is het lekkerst als het ‘al dente’ is, dus niet te gaar. Giet de spaghetti af en serveer het in een diep warm bord. Besprenkel de spaghetti met olijfolie en doe de saus eroverheen. Zet de olijfolie, zout en peper op tafel voor wie extra wil.

‘Puttanesca’ betekent ‘hoerenstijl’ in het Italiaans. Het is niet zo’n nette naam voor een pastagerecht, dat geef ik toe, maar wel een interessante. Vooral omdat niemand weet wat het échte verhaal is achter de naam van het gerecht. De één beweert dat dit pastagerecht zo heet, omdat er van alles in gaat. Een ander zegt dat het een gerecht is dat werd gemaakt voor de hoeren ‘tussen de bedrijven’ door. En weer een ander vertelt dat de getrouwde vrouwen dit gerecht voor hun mannen maakten, zodat ze niet naar de hoeren zouden gaan…