Tarte tatin met dadelstroop

Dit recept heb ik voor het eerst gemaakt tijdens mijn opleiding ‘Natuurvoedingsadviseur’. We kregen de opdracht om iets te bakken zonder suiker. Dit is mijn gezondere variant op de klassieke Franse tarte tatin. Stiekem merk ik het verschil niet… zo verrukkelijk!

Ingrediënten

500 gram appel
4 vellen speltbladerdeeg
75 gram dadelstroop
50 gram boter
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne parten. Schep ondertussen de dadelstroop en boter in een tarte tatin vorm of een taartvorm van ongeveer 22 cm doorsnede en zet deze op het fornuis. Laat het geheel smelten. Schik de appelpartjes in de gesmolten boter en dadelstroop mengsel en laat het lekker sudderen.

Rol de bladerdeeg uit tot een vel dat een paar cm groter is dan de doorsnede van de vorm. Haal de taartvorm van het vuur en leg het bladerdeeg over de appeltjes, stop hem aan de randen goed in en vouw het overtollige deeg terug. Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg. Klop het ei los en kwast hier het deeg mee in.

Bak de taart in 30 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart 10 minuten afkoelen. Leg een bord over de vorm heen en keer de vorm en het bord om en stort zo de taart op het bord.

Voilá, bon appétit!

Dit beeld komt van Flickr/agatzeblues