Thaise groene curry

Curry gerechten zet je in een handomdraai in elkaar, maar toch zijn de Oosterse smaken complex, verfrissend en verwarmend tegelijk. Je kunt eindeloos variëren qua groente en kiezen voor pittig tot mild. Deze curry is mild en bijzonder van smaak door zijn frisheid. Heerlijke geuren komen er vrij tijdens het bereiden van de curry paste met alle verse ingrediënten.

Ingrediënten
Voor 4 personen

flinke hand groene asperges
1 limoen
flinke hand mangetouts
½ verse rode peper
2 el sesamolie
2 biologische kipfilets zonder vel of 400 g gamba’s, rauw, gepeld
1 x 400 ml kokosmelk

Groene curry paste
2 citroengras stengels (sereh)
4 x lente-ui
3 verse groene pepers
4 knoflooktenen
verse gember (duim)
handje verse koriander
1 tl korianderzaad
8 verse limoen bladeren (djeroek poeroet)
3 el soja saus
1 el vissaus

Bereiding
Snijd de citroengras stengels bij, verwijder de harde buitenste bladeren en kneus de stengels met bijvoorbeeld een deegrol. Maak de lente-ui schoon en snijd in 2 stukken. Halveer en verwijder de zaadjes van de groene pepers. Schil en hak de knoflook en gember grof. Maal de korianderzaadjes fijn in een vijzel (optioneel). Zet wat van de koriander apart en gooi de rest van de koriander samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Voeg de sojasaus en de vissaus al purerend toe. Pureer tot een glad geheel. Er komen nu heerlijke geuren vrij!

Snijd de harde onderkanten van de asperges eraf en halveer ze in de lengte. Snijd de rode peper fijn en zet apart. Zet een wok of een grote pan op hoog vuur. Voeg de olie toe. Voeg de kipfilet reepjes en je curry paste toe voor ongeveer 6 minuten. Dan voeg je de kokosmelk en de asperges toe voor 1 minuut. Als laatste de mangetouts. Breng het aan de kook en laat het nog een paar minuten sudderen. Proef de curry en voeg nog een scheutje soja saus toe naar wens. Rol de limoen over het aanrecht en snijd hem door midden. Knijp hem uit in je curry voor een extra frisse twist.

Serveer de curry met de korianderblaadjes en rode pepertjes erover heen met rijst.
Enjoy!

Mocht je dit recept met gamba’s willen maken, dan voeg je de gamba’s toe na de olie met de curry paste en na 1 minuut de asperges. Vervolgens de mangetouts.  Dus een kortere baktijd dan de kip.

Dit recept + beeld komt uit ‘Jamie’s Ministry of Food’.