Crudités met anchoïade

Dit voorgerecht is speciaal voor mij – memory lane… Dit serveerden we bij onze huwelijkslunch. Op elke tafel stond zo’n houten plank met verse, knapperige groenten met anchoïade. Afgekeken bij de bekende strandtent Club 55 natuurlijk, zo feestelijk al die mooie kleuren bij elkaar.

Je kunt de rauwe groenten serveren met anchoïade en/of een kwark dipje voor diegenen die niet dol zijn op ansjovis. Zo is er voor ieder wat wils. Je legt alle groenten in zijn geheel op de plank of op een schaal en iedereen kan zelf stukjes afsnijden of breken. Het heeft iets boers, iedereen moet zelf aan de slag. Dat maakt het gezellig.

Ingrediënten

Een assortiment aan rauwe groenten – wortel, bloemkool, rode paprika, tomaten, komkommer, venkel, witlof, tomaten, bleekselderij, etc. – gewassen

Hard gekookte eieren – nog in schil, vergeet ze niet te laten schrikken

Anchoïade
2 teentjes knoflook, gepeld
2 blikken ansjovis filets in olie, uitgelekt
2 el rode wijnazijn
1 dl extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper

Kwark dipje
250 g kwark
1 el citroensap
Bieslook – fijn geknipt/gehakt
Zeezout en zwarte peper

Bereiding
Voor de anchoïade pureer je alle ingrediënten in een keukenmachine, de olie schenk je op het laatst langzaam toe. Voeg een flinke hoeveelheid vers gemalen peper toe.

Voor het kwark dipje meng je alle ingrediënten door elkaar in een kom en voegt zout en peper toe naar smaak. Dit is een fris sausje, een mooie tegenhanger voor de anchoïade.

Leg alle groenten rommelig door elkaar en serveer met de bakjes anchoïade en kwark. Dit kan als voorgerecht of als borrelhapje.

Enjoy!