Frittata met gekarameliseerde uien, zoete aardappel en spinazie

Ik houd van eenpansgerechten. Vooral als je het van tevoren kan maken. Smart cooking dus. Dit is een heerlijke frittata. Een leuke afwisseling voor de Spaanse tortilla met witte uien en aardappel. Deze is lekker zoet van smaak door de gekarameliseerde rode uien en zoete aardappel. Rijk gevuld en voedzaam.

De zoete aardappel is in tegenstelling tot de gewone aardappel een groente. Hij bevat veel meer vitamines en vezels dan de normale aardappel en je verbrandt hem langzamer waardoor er minder pieken ontstaan in je bloedsuikerspiegel. Daarbij zijn ze zeer smaakvol.

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 grote rode ui of 2 kleintjes
1 grote knoflook teen of 2 kleintjes
1 zoete aardappel
100 g verse spinazie
1 tl verse of gedroogde tijm
6 (biologische) eieren
Zwarte peper en zeezout
Extra vierge olijfolie

Optioneel:
Rucola
Citroen

Of

Avocado in plakken gesneden
Feta gekruimeld

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de rode ui in dunne ringen. Hak de knoflookteen fijn. Schil de zoete aardappel en snijd deze in dunne plakken en maak er daarna halve maantjes van.

Zet een koekenpan die ook in de oven kan op het vuur, middelmatig hoog. Fruit de ui en knoflook in olijfolie aan totdat de ui zacht is, ongeveer 6 minuten. Voeg zout, peper en tijm toe. Voeg de zoete aardappel maantjes toe met 3 eetlepels water. Zet een deksel op de pan zodat de zoete aardappel kan garen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig. Als de zoete aardappels net gaar zijn, dan voeg je de spinazie toe.

In een kom klop je de 6 eieren los met zout en peper. Voeg de ingrediënten van de pan toe aan de kom en hussel door elkaar. Zet de pan weer op het vuur met olijfolie, verdeel de ingrediënten weer in de pan en laat het op het vuur staan totdat de zijkanten beginnen te stollen. Dan zet je de pan in zijn geheel in de oven totdat het goudbruin wordt en niet meer teveel wiebelt in het midden van de pan. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.

Serveer meteen of afgekoeld met rucola gehusseld in olijfolie en citroensap. Of met avocado plakken en gekruimelde feta. Of met allebei.

Enjoy!