Shakshuka

Shakshuka heb ik ontdekt in de tijd dat ik bij delicious. magazine werkte. Een collega was er altijd lyrisch over en ze heeft mij aangestoken. Heerlijk die gekarameliseerde uien met ook nog het zoete van de gestoofde paprika’s in combinatie met de kruiden komijn en koriander met ei, een wereld-combi!
Shakshuka is een Noord-Afrikaans gerecht met veel verschillende varianten, de een doet er nog feta bij en de ander weer verschillende kruiden. Het is eigenlijk een brunch gerecht, maar wij eten het ook vaak ‘s avonds met geroosterde pita’s bestrooid met za’atar en olijfolie en met lekkere dipjes erbij zoals houmous.

Het is leuk om te serveren in eenpersoonspannetjes als je die hebt en anders in een grote pan op tafel.

Ingrediënten
Voor 2 personen

1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 grote ui – in ringen
1 rode en 1 gele paprika – in repen gesneden
de blaadjes van een paar takjes tijm
1 el fijngesneden koriander – om mee te garneren
4 rijpe tomaten, grofgehakt
een snuf cayennepeper
Scheutje water
2 biologische eieren
Zeezout en zwarte peper
Extra vierge olijfolie

Bereiding
Maal de koriander- en komijnzaad fijn in een vijzel. Zet een grote koekenpan op middelmatig vuur met een flinke scheut olijfolie en de uien met de gemalen komijn en koriander en bak ze 5 minuten. Doe de repen paprika en tijm erbij en bak alles 5-10 minuten tot de groenten mooi gekleurd zijn.

Voeg de tomaten en cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten pruttelen. Voeg tussendoor steeds een klein scheutje water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een dikke pastasaus. Proef en breng op smaak met zeezout en verse peper. Het moet krachtig en licht pittig smaken.

Maak holtes voor de eieren en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pan. Laat het pruttelen tot de eieren net gaar zijn – eigeel nog zacht. Bestrooi het gerecht met verse koriander en olijfolie voor het opdienen. Zet de hele pan op tafel of verdeel over diepe borden. Serveer met geroosterde pita met za’atar en olijfolie, pita-reepjes of Turks brood.

Enjoy!